Biciklističke avanture 2 – rabike

rabike

RABike pješčana avantura

Polazišna točka za sve biciklističke ture je RABike. Vožnja kreće prema zaseoku Perići od kuda se makadamskim putem dižemo na brdo „Vrsi“. Slijedi nam predivan „singl trail“ do groblja u Supetarskoj Dragi. Putem ćemo posjetiti crkvu Sv. Petra koja je još jedan spomenik kulturne baštine otoka Raba. U nastavku ćemo uživati u vožnji Premužićevom stazom koja nas preko Fruge, gdje posjećujemo poznatu Frušku lokvu, vodi do pješčanih obala Lopara. U Loparu posjećujemo nekoliko bitnih točaka od kojih je važno navesti „Zidine“ kao primjer rimske vile, „Podšilo“ kao primjer antičkog ruralnog kompleksa te „Loparsku Kaštelinu“ kao primjer prapovijesnih nastambi. No nije to sve, u povratku na rtu Punta Sorinj posjetit ćemo obnovljenu crkvicu sv. Nikole. Povratak je glavnom cestom do zaseoka Vršani od kuda ćemo se šumskim putem ponovno preko zaseoka Perići vratiti na mjesto polaska.

INFO

Dužina staze

Trajanje vožnje

Cijena

OPIS RUTE

RABike planinska avantura

Polazišna točka za sve biciklističke ture je RABike. Vožnja kreće prema selu Mundanije u kojem se nalazi najviši vrh na otoku, Kamenjak. Do njega se penjemo betoniranom cestom koja je poprilično strma te stoga zahtjeva dobru spremu. S vrha Kamenjak pogled puca na cijeli otok i na Velebitski kanal te na okolne otoke Pag, Cres, Lošinj i Krk. Kako je uspon bio zahtjevan tako će spust biti zabavan. Put se nastavlja kroz zaseoke Ribarići i Javorani te ide prema mjestu Barbat gdje ćemo voziti kroz takozvane „Barbatske Alpe“. Staza je široki makadam sa mnoštvom uspona i spusteva koja prolazi kroz mnoge suhozidima ograđene parcele, te pruža predivan pogled na Barbatski kanal. Slijedi nam spust na glavnu cestu kojom ćemo doći do uvale Pudarica od koje dalje nastavljamo makadamom uz more do uvale Vašibaka koja skriva neke povijesne ostatke. Posljednja točka prije povratka je uvala Mag, nekoć moto cross staza sada oaza mira i užitka. Povratak je duž obale do samog grada Raba te cestom do polazišne točke.

INFO

Dužina staze

Trajanje vožnje

Cijena

OPIS RUTE

RABike šumska avantura

Polazišna točka za sve biciklističke ture je RABike. Vožnja kreće prema „starom gradu“ kojeg ćemo posjetiti kako bi svjedočili njegovim ljepotama i povijesti. Prolazeći njegovim ulicama spuštamo se na šetnicu koja ga okružuje. Nastavljamo preko poluotoka Frkanj popularno zvanog „otok ljubavi“ zbog većinom nudističkih plaža, gdje imamo foto punkt na svjetioniku koji gleda prema gradu Rabu i njegovim prepoznatljivim zvonicima. Vožnja se nastavlja u smjeru Kalifronta, najzelenijeg dijela otoka koji je ujedno i park prirode i obitavalište mnogih životinja kao što su jeleni, mufloni i mnoge duge. Putem ćemo posjetiti kulturne i sakralne objekte koji nam pričaju o bogatoj povijesti otoka Raba. Posjet i vožnje Premužićevom stazom uljepšat će vam ionako lijep i aktivan dan a za kraj i spust koji će vas oduševiti.

INFO

Dužina staze

Trajanje vožnje

Cijena

OPIS RUTE